Επικήδειος λόγος για τον παππού, ένα άνθρωπο που μας χάρισε τους άξιους γονείς μας


Πολυαγαπημένε μου παππού,

Δύσκολο το έργο μου σήμερα, να πρέπει να πω εγώ τα λόγια του αποχαιρετισμού.  Λόγια που να ξέρεις είναι λαξευμένα στις καρδιές μας, δυο κουβέντες από όλα τα κοντινά κι αγαπημένα σου πρόσωπα που υφαίνουν την προσωπικότητα σου κι όλο αυτό που μας άφησες για κληρονομιά.  Εργατικός, από τα 12 σου χρόνια μπήκες στη δουλειά μαθαίνοντας κάθε στενοσόκακο της αγαπημένης σου Κερύνειας και τώρα φεύγεις με τον καημό της επιστροφής. Ερχόμενος στη Λευκωσία γνώρισες τη σεβαστή  μας γιαγιά, αποκτήσατε δύο γιους και μια κόρη. Δημιουργήσατε θα έλεγε κανείς μια ζηλευτή οικογένεια που αν και οι συνθήκες ήταν δύσκολες ήσασταν πάντα ενωμένοι και αγαπημένοι.  Έχουν όλοι να λένε για την αμοιβαία αγάπη που σας διακατείχε. Πως να ξεχάσουμε το χαμόγελο σου, την ζωντάνια σου και αυτό που σ’ έκανε να ξεχωρίζεις, τα αστεία σου συνοδευόμενα πάντα με ένα διάχυτο γέλιο που πλημμύριζε τον καθένα μας με οικειότητα και ζεστασιά. Ήσουν πάντα κοντά στη φύση και τη θάλασσα μεταδίδοντας την αγάπη σου αυτή και στους 2 σου γιους. Ήσουν πρώτος στα κυνήγια, στα μανιτάρια, στα μακροβούτια, στις χαρές, στη ζωή κι έλκυες τον θαυμασμό.  “Μια λάμψη ο άνθρωπος, κι αν είδες, είδες! , λέει ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης.” Eίχα πει πέρσι για τη γιαγιά αναφερόμενη στην καλοσύνη της και την λάμψη που έκπεμπε, τώρα έρχομαι να πω το ίδιο και για σένα, η δική σου ζωντάνια φώτιζε τον καθένα μας και κάλυπτε όποια σκοτούρα τον βασάνιζε και τον απασχολούσε.   Όσο αυστηρός έδειχνες άλλο τόσο καλός ήσουν γι’αυτό και σε κάθε τιμωρία η αγάπη των παιδιών σου μεγάλωνε γιατί ήξεραν πόσο σωστός ήσουν.
Γνωστός σε όλους σαν μάστρε Βάσος κέρδισες τον σεβασμό. Άψογος σύζυγος, άψογος πατέρας, άψογος και στη δουλειά σου γι’ αυτό και η προσφώνηση ΜΆΣΤΡΕ ΒΑΣΟ ήταν το σήμα κατατεθέν για το πρόσωπο σου.
Ο Λιασίδης λέει: ­«Καλότυχοι που της ζωής το φως θωρούν πριν φύουν»
Καλοτύχισες παππού μου, μεγάλωσες τα παιδιά σου με αξιοπρέπεια και θυσίες, τα είδες να παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, απέκτησες 6 εγγόνια και ένα δισέγγονο κι είδες το φως της ευτυχίας..    Να ξέρεις  πως η αγάπη μας είναι απέραντη και δεν θα σε ξεχάσει ποτέ κανείς.

«Μακαρία η οδός η πορεύει σήμερον».
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.
Αιωνία σου η μνήμη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις